Биолози са забелязали най-старата дива птица в света на име Уиздъм (Мъдрост)

...
Биолози са забелязали най-старата дива птица в света на име Уиздъм (Мъдрост)
Коментари Харесай

Най-старата дива птица в света флиртува активно, след като загуби дългогодишния си партньор

Биолози са забелязали най-старата дива птица в света на име Уиздъм (Мъдрост) да флиртува с потенциални сътрудници месеци след края на гнездовия сезон.

(Във видеото може да научите повече за: НЕПОХВАТНО ПРИЗЕМЯВАНЕ: Кралски албатрос кацна на главата си)

Мъдрост ухажва нови сътрудници на далечен остров край Хаваите, откакто преди три години изгуби обичания си.

Смята се, че албатросът Уиздъм Лейсън се е излюпил през 1951 година и е най-старата известна дива птица в света, която в този момент е на към 72 години. Смята се, че тя е прекарала огромна част от това време с дългогодишния си сътрудник Акеакамаи - на хавайски " фен на мъдростта " - като двамата даже са посрещнали пиленце, когато Мъдрост е навършила 70 години.



Но през 2021 година Акеакамаи не беше открит, когато Мъдрост се върна в дома им в Националния резерват за диви животни Мидуей Атол за размножителния сезон. Това било извънредно, защото мъжките нормално се връщат в мястото преди женските. След това идват 2022 и 2023 година и към момента няма диря от Акеакамай. В този миг евентуалното умозаключение е, че той е починал.

За множеството от нас единствено концепцията да се върнем в света на запознанствата след дългогодишна връзка е задоволителна, с цел да ни накара да потръпнем от смут, да не приказваме за загубата и за това, че сме септуагенци.

Изглежда обаче това не е от голяма важност за албатросите, защото в обява в обществените мрежи Службата за рибите и дивата природа на Съединени американски щати (USFWS) заяви, че Wisdom е била видяна да взе участие в ухажващи танци с евентуални нови ухажори.

Лайсанските албатроси нормално идват на атола Мидуей към ноември за гнездовия сезон и нормално снасят яйцата си през декември. Въпреки че този път Мъдрост малко закъснява, това не я попречва да упражнява техниката си на кокетничене.



" През март тя към момента интензивно ухажваше други птици " , споделя Джонатан Плиснер, биологът от USFWS, който е направил фотосите на Мъдрост, макар че в по-ранна обява в обществените мрежи съобщи, че не чака тя да загнезди тази година.

Ясно е, че Мъдрост най-малкото се пробва да се върне към работата си, само че знаем, че някои от вас може да имат значим въпрос по отношение на това: не се ли чифтосват албатросите за цялостен живот?

Като цяло, да. Моногамността им евентуално е една от най-известните им характерности. Въпреки това събитията могат да се трансформират.

" Смятаме, че Мъдрост, която е на повече от 70 години, е имала и други сътрудници. Въпреки че албатросите се чифтосват за цялостен живот, те могат да си намерят нови сътрудници, в случай че е належащо - да вземем за пример в случай че надживеят първия си сътрудник ", споделя в изказването си биологът от USFWS доктор Бет Флинт. 

Изглежда, че казусът с Мъдрост е подобен, само че за някои други типове албатроси изменението на климата може да тласне някои двойки към напълно друга обстановка - бракоразвод.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР